Ministerul Sănătății a elaborat un nou ordin prin care introduce și alte ccriterii pentru carantinarea localităților, în contextul pandemiei de COVID-19. Numărul de teste de coronavirus efectuate în ultimele șapte zile, alături de rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile și gradul de ocupare a paturilor ATI din județ sunt factorii principali.
Ordinul a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Potrivit documentului publicat, marți, în Monitorul Oficial, a fost introdusă o grilă pe baza unui punctaj. Dacă o localitate are mai mult puncte comparatic cu o altă localitate, înseamnă că situația epidemiologică este gravă, iar aceasta poate intra în carantină.
Spre exemplu, municipiile și zonele metropolitane care au peste 100.000 de locuitori au șanse mari să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.
De asemenea, rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.
Criteriul principal pentru ca o localitate să iasă din carantină este ca rata de incidență să fie de sub 3 cazuri la mia de locuitori.
Măsura de carantină zonală a fost prelungită cu 14 zile pentru localităţile ilfovene Chitila, Ciorogârla, Corbeanca şi Măgurele, începând de luni seara, de la ora 22.00.
Ordinele emise de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, prevăd prelungirea carantinei de luni de la ora 22:00 până pe 19 aprilie la aceeaşi oră.
Totodată, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, miercuri, la Digi FM, că „două săptămâni de carantină ar face minuni”, însă termenul carantină sperie și aceasta ar fi cu greu acceptată, mai ales de populație.